Segueixes la dieta mediterrània? Comprova-ho!

Sílvia Garcia, al Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu. Foto: A.Costa/UIB

La dieta mediterrània és coneguda per ser un dels patrons alimentaris més saludables i equilibrats del nostre entorn. Oli d’oliva, fruita seca i llegum són ingredients essencials d’aquesta dieta tan nostrada i rica que la UNESCO va declarar Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2010. Sabeu en quina mesura la seguiu?

Silvia García Hernández, graduada en Dietètica i Nutrició per la Universitat de Granada i amb un Màster en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada, ens ha proposat de contestar el qüestionari de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb dieta mediterrània) que permet saber el grau d’adherència que té una persona a aquest tipus de dieta. Actualment, treballa al Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB (NUCOX), que també fa part de l’IDISBA i del CIBEROBN (Institut de Salud Carlos III) i fou un dels redactors de la declaració de la dieta mediterrània per part de la UNESCO.

L’exercici que us proposam avui forma part de la seva feina. La jove fa el seguiment de participants de projectes d’investigació del Grup de Recerca NUCOX, treballant com a dietista a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, al Centre de Salut Martí Serra i al Centre de Salut de Son Ferriol, on fa avaluació, diagnòstic i tractament. A més, participa en el seguiment de la condició física d’aquests participants.

Mitjançant aquestes tasques, col·labora en dos projectes. Per una part, en el projecte que relaciona la nutrició, l’activitat física i les malalties cardiovasculars; i, per l’altra, en el que relaciona la nutrició, l’activitat física i el fetge gras. Tot dos parteixen de la hipòtesi base que la dieta mediterrània i fer exercici físic podria prevenir aquestes patologies i/o revertir-les.

La pregunta inicial és important, no solament pel rerefons conservador del patrimoni immaterial del territori, sinó també pel caràcter individual, que també és una qüestió de salut pública. Per això, us animam que participeu en el qüestionari. Teniu en compte que com més a prop us trobeu dels 14 punts més us acostareu a l’ideal de la dieta mediterrània.


Qüestionari

  1. Emprau l’oli d’oliva com a greix principal per cuinar?                        

Sí = 1 punt

No = 0 punts

  • Quina quantitat d’oli d’oliva consumiu en total al dia (incloent-hi el que hàgiu pogut emprar per fregir, el del menjar fora de casa, les amanides, etc.)?

4 cullerades o més = 1 punt

Menys de 2 cullerades = 0 punts

  • Quantes racions de verdura o hortalissa consumiu al dia (les guarnicions o acompanyaments compten com a mitja ració)?

2 o més al dia (almenys una en amanida o crua) = 1 punt

Menys de 2 racions = 0 punts 

  • Quantes peces de fruita (incloent-hi suc natural) consumiu al dia?

3 o més al dia = 1 punt

Menys de 3 = 0 punts

  • Quantes racions de carn vermella, hamburgueses, salsitxes o embotits consumiu al dia (una ració equival a 100-150 g*)?

Menys d’1 al dia = 1 punt

Més d’1 ració = 0 punts

  • Quantes racions de mantega, margarina o nata consumiu al dia (una porció individual equival a 12 g*)?

Menys d’1 al dia = 1 punt

Més d’1 ració = 0 punts

  • Quantes begudes carbonatades i/o ensucrades (refrescos, coles, tòniques, bitter*) consumiu al dia?

Menys d’1 al dia = 1 punt

Més d’1 al dia = 0 punts

  • Beveu vi? Quina quantitat en consumiu a la setmana?

7 tassons per setmana = 1 punt

Menys de 3 a la setmana = 0 punts

  • Quantes racions de llegum consumiu a la setmana (una ració o plat equival a 150 g*)?

3 o més per setmana = 1 punt

Menys de 3 a la setmana = 0 punts

  • Quantes racions de peix o mariscos consumiu a la setmana (un plat, peça o ració equival a 100–150 g* de peix o a 4-5 peces de marisc)?

3 o més per setmana = 1 punt

Menys de 3 a la setmana = 0 punts

  • Quantes vegades consumiu rebosteria comercial (no casolana), com ara galetes, flams, dolços o pastissos, a la setmana?

Menys de 2 per setmana = 1 punt

2 o més a la setmana = 0 punts

  • Quantes vegades consumiu fruita seca a la setmana (una ració equival a 30 g*)?

3 o més per setmana = 1 punt

Menys de 3 a la setmana = 0 punts

  • Consumiu preferentment carn de pollastre, gall dindi o conill en comptes de vedella, porc, hamburgueses o salsitxes (carn de pollastre: una peça o ració equival a 100-150 g*)?

Sí = 1 punt No = 0 punts

  • Quantes vegades a la setmana consumiu els vegetals cuinats, la pasta, l’arròs o altres plats amanits amb una salsa de tomàquet, all, ceba o porro elaborada a foc lent amb oli d’oliva (sofregit)?

2 o més per setmana = 1 punt

Menys de 2 a la setmana = 0 punts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *