Aquest és el títol de l’exposició que, des de fa unes setmanes, acull l’edifici universitari de Sa Riera. Es tracta d’una interessant mostra comparativa de fotografies històriques i contemporànies d’alguns dels indrets més emblemàtics de Mallorca.
Les fotografies històriques, que daten al voltant dels anys 50 del segle XX, provenen del Fons Vicenç Rotger Buïls de l’Arxiu Històric de la UIB, un fons fotogràfic que consta de més de 5.000 fotografies, entre targetes postals, plaques de vidre i diapositives. Aquestes foren cedides a l’Arxiu pels fills d’aquest empresari menorquí, fundador del Grup Rotger, una de les tasques principals del qual fou l’edició de targetes postals en els inicis d’un incipient auge turístic. Rotger (1916-2014) encarregà la realització de les fotografies a Alfred Zerkowitz (1933), fotògraf català d’origen austríac, continuador de la línia iniciada pel seu pare Adolf a Catalunya, després de no poder retornar a Viena quan l’esclat de la I Guerra Mundial l’enxampà al Marroc.
Per altra part, el fotògraf i geògraf palmesà Jaume Gual i Carbonell (1959) ha estat l’encarregat de localitzar el punt més exacte possible des d’on varen ser tretes les postals històriques (i que resulta indicat a l’exposició) i captar-ne la imatge actual.
El resultat de tot plegat esdevé impactant, quan podem constatar, amb les dues imatges cara a cara, com els llogarets de pescadors de la costa mallorquina, o els primers hotels, luxosos i emblemàtics, han quedat totalment envoltats i engolits per blocs de pisos i xalets a causa del fenomen conegut, precisament, com a balearització, és a dir, la gestió del turisme a partir de la construcció desmesurada a primera línia de mar. En canvi, podem veure com els paisatges urbans, de Palma, o d’Inca, han canviat molt menys, però sens dubte són una minoria i el títol de l’exposició resulta totalment justificat.
Miquel Amengual Bibiloni
Doctor en Demografia i Tècnic de l’Arxiu Històric de la UIB
Publicat originalment a la secció Campus Obert del diari Última Hora el 15/02/2022