
L’ANECA ha publicat l’esborrany dels criteris d’avaluació de la Convocatòria 2023 dels sexennis d’investigació, i obre un període de consulta pública fins al 19 de novembre. Si voleu participar-hi, podeu accedir a la seva pàgina.
Aquesta publicació és important per dues causes: és la primera vegada que la comunitat investigadora pot fer aportacions als criteris. A més, aquests criteris reflecteixen la nova situació legislativa sobre investigació, que inclou els principis de la ciència oberta.
Aquestes són algunes de les característiques dels nous criteris:
- Simplificació dels requeriments.
- Valoració de més tipus d’aportacions: publicacions científiques, conjunts de dades, codis, software, creacions artístiques, patents, registres de propietat intel·lectual, aportacions a congressos, informes, estudis, metodologies, etc.
- Valoració de l’impacte científic i social.
- Un nou camp, el Campo 0, per a contribucions multidisciplinars i interdisciplinars.
- No és necessari aportar els documents publicats des del 2011, perquè es consultaran als repositoris institucionals mitjançant un identificador persistent (DOI, Handle, etc.).
- Els conjunts de dades publicats des del 2022 han de complir els principis FAIR.
- Totes les aportacions han d’estar publicades o registrades dins els anys que s’avaluen, però ara s’accepten els articles forthcoming, online first, in press, etc. si tenen un identificador persistent (DOI, Handle, etc.).
- Per identificar l’aportació de cada autor, s’utilitza la taxonomia CRediT.
- L’avaluació utilitza indicadors qualitatius i quantitatius a través de la narrativa aportada en cada cas.
- Els criteris no mencionen cap indicador concret.
- Inclouen un apèndix amb indicacions sobre mètriques i fonts per mostrar la qualitat de les aportacions.
Enllaç al document: Borrador de criterios de evaluación de la Convocatoria 2023 de Sexenios de investigación
Recordau que a la Unitat de Serveis a la Investigació de la Biblioteca podem ajudar-vos a trobar els indicadors que heu d’aportar per justificar la qualitat de les vostres publicacions. També podem informar-vos sobre el repositori general i el repositori de dades de recerca.
Podeu consultar la Biblioteca de l’Investigador o contactar amb la Unitat de Serveis a la Investigació a l’adreça electrònica <biblioteca.investigació@uib.cat>.