
TÍTOL: Diferències clíniques i dimensionals al Tempo Cognitiu Lent i al Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat des de la infància fins a l’adolescència (PID2020-118309RB-100).
FINANÇAMENT: Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN) a través de l’Agència Espanyola de Recerca (Govern d’Espanya) i la Unió Europea NextGeneration EU/PRTR.
L’objectiu és validar un qüestionari d’avaluació dels trastorns psicològics en l’edat adolescent (el CABI) per millorar-ne la detecció precoç, el diagnòstic i el tractament. Aquests trastorns inclouen TDAH, ansietat, depressió, interacció social, etc.
La validació d’aquest qüestionari, en la qual participen més de 5.000 famílies de tot el país, permetrà augmentar el coneixement que tenim sobre els problemes de conducta i els trastorns psicològics en els adolescents, a més de facilitar-ne la detecció precoç i el diagnòstic amb la intenció de poder ajudar i intervenir com més aviat millor.
CONDICIONS PER A LES FAMÍLIES.
- Tenir un fill/a entre els 12 i els 16 anys que estigui cursant l’ESO.
- Preferiblement cercam adolescents sense cap diagnòstic previ, però si el seu fill/a en té algun també pot participar a l’estudi.
¿QUÈ IMPLICA PARTICIPAR PER A LES FAMÍLIES?
- La mare o el pare (basta un dels dos encara que poden respondre de manera consensuada) així com el fill/a hauran de respondre els qüestionaris CABI de forma en línia (amb el mòbil, l’ordinador o la tauleta) tres vegades durant el present curs escolar. Cada avaluació pot durar uns 15 minuts..
- En el cas dels pares, els qüestionaris fan referència a característiques de la família, a algunes qüestions relacionades amb l’estat del mateix avaluador (pare o mare) i al comportament del fill/a. El qüestionari dels adolescents els demana opinió sobre el comportament i els sentiments..
- Podeu veure el qüestionari CABI en PDF en aquest <enllaç> però recordeu que si finalment vostès participen en l’estudi ho respondran en línia, de forma molt més simple i àgil. Nota: tots els qüestionaris estan en castellà perquè s’adaptaren i traduiren de l’anglès en aquesta llengüa i a més l’estudi és a nivell estatal. Està previst que en un futur s’adaptin a les altres llengües oficials de l’Estat espanyol.
BENEFICIS PER A LES FAMÍLIES
- SOCIAL I CIENTÍFIC: Ajudar a millorar el coneixement i el diagnòstic dels trastorns psicològics a l’adolescència per poder proposar intervencions més eficaces.
- ECONÒMIC: La possibilitat de rebre una compensació econòmica per fer totes les avaluacions (després d’emplenar la sol·licitud de participació rebrà més informació al respecte).
Investigadors responsables:
- Dr. Mateu Servera. Universitat de les Illes Balears (fitxa UIB).
- Dr. Juan José Montaño. Universitat de les Illes Balears (fitxa UIB)
Investigadora UIB:
- Dra. Belén Sáez (fitxa UIB)
Investigadors d’altres universitats
- Dr. G. Leonard Burns. Washingthon State University (fitxa WSU)
- Dr. Stephen P. Becker. Cincinnati Children’s Hospital Medical Center (fitxa CCHMC)
Tècnic responsable de l’anàlisi de dades:
- Miquel Ginard Puigserver
Si voleu poder ser una de les famílies escollides per participar a l’estudi, si us plau, ompliu el següent <FORMULARI>
La sol·licitud no els compromet a res. Si la vostra família és triada rebran un enllaç amb un consentiment informat i llavors prendran la decisió definitiva. Tot i així, vostès podran retirar-se del projecte en qualsevol moment tal com els permet la legislació vigent.
Si voleu més informació o contactar amb l’equip investigador, si us plau, escriviu a Mateu Servera mservera@gmail.com