Explora EPS és una iniciativa de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de les Illes Balears, que organitza amb l’Oficina per al Programa d’orientació i transició a la Universitat (PortUIB).

Us convidem a jornades de portes obertes especial per a famílies. Aquesta és l’oportunitat perfecta perquè pugueu visitar amb els vostres fills i filles (que cursin de 3r d’ESO a 2n de Batxillerat) les instal·lacions de l’EPS, i pugueu conèixer de primera mà els laboratoris on es duen a terme els projectes i pràctiques més innovadores.

Què podreu fer?

En aquesta activitat, a més de conèixer els diferents estudis que oferim a l’EPS, podràs:

  • Parlar amb professors/es i estudiants que us explicaran les seves investigacions.
  • Veure demostracions de projectes en temps real.
  • Visitar espais equipats amb la tecnologia més avançada.

Quan es fan aquestes activitats?

En cada sessió es farà una demostració a un laboratori de recerca diferent, a banda de visitar tots els laboratoris docents.

Calendari de visites:

  • 26 de febrer (dimecres): Visita al laboratori d’automatització.
    En aquesta visita es mostraran diverses tasques que pot fer un braç robòtic col·laboratiu, des de la seva programació fins a l’execució. També es mostrarà un procés de classificació de peces programada amb una línia flexible de fabricació amb diferents sensors.
  • 4 de març (dimarts): Visita al laboratori de robòtica aèria i terrestre.
    En aquesta visita s’introduirà el món de la robòtica mòbil (aèria i terrestre) amb una breu explicació sobre què és un robot, una mostra dels nostres robots i les seves aplicacions reals: inspecció de vaixells, detecció de defectes, exploració, recol·lecció de deixalles, etc. Inclou vídeos d’operacions reals i demostracions en viu.
  • 11 de març (dimarts): Visita al laboratori de gràfics, visió i intel·ligència artificial.
    En aquesta visita es mostrarà la tecnologia que hi ha al darrera de la robòtica social (per exemple, com s’empren els robots per a la cura de persones majors), la intel·ligència artificial (com aprèn i com s’equivoca) i la realitat virtual (per exemple, com s’empra en medicina, docència i jocs).
  • 18 de març (dimarts): Visita al laboratori de materials i assajos.
    En aquesta visita es farà una activitat consistent en l’explicació dels tipus de materials que s’utilitzen per a la construcció de forjats i l’assaig experimental d’una bigueta de formigó prefabricada. Així, es veurà la càrrega que és capaç de suportar i el tipus de ruptura que experimentarà.
  • 25 de març (dimarts): Visita al laboratori de robòtica submarina.
    Aquesta sessió ofereix als alumnes una immersió en el món de la robòtica marina. S’inicia amb una breu explicació sobre què és un robot, seguida d’una presentació dels nostres robots i de les seves aplicacions pràctiques. A més, es presentaran les línies d’investigació del grup, centrades en l’ús de la robòtica i la intel·ligència artificial per a l’estudi de l’estat dels ecosistemes marins i la inspecció d’infraestructures submarines.
  • 31 de març (dilluns): Visita a les instal·lacions del Servei d’Infraestructures TIC de la UIB.
    En aquesta visita es mostraran les sales tècniques de la UIB, amb el CPD (Centre de Processament de Dades), i les instal·lacions de comunicacions de la Universitat. S’explicarà la infraestructura bàsica de xarxa i dels sistemes informàtics de la UIB.
  • 8 d’abril (dimarts): Visita al CreaLAB.
    El CreaLab és un espai on els estudiants es reuneixen per desenvolupar els seus projectes de manera autònoma i col·laborativa, fomentant la creació d’una comunitat activa de “makers” a la universitat. Un lloc on podràs descobrir com s’organitzen i els projectes que estan duent a terme.

Totes les sessions começaran a les 16:30, i el lloc de trobada serà el hall de l’edifici Anselm Turmeda, seu de l’Escola Politècnica Superior.

Com apuntar-s’hi?

Per tal de participar en aquesta activitat cal emplenar aquest formulari de preinscripció que estarà actiu del 15 de gener al 15 de febrer de 2025. Una vegada tancades les preinscripcions ens posarem en contacte amb els sol·licitants per tal de confirmar la visita.

Cal tenir en compte que en els laboratoris de recerca no hi pot haver un nombre excessiu de visitants simultanis, de manera que el nombre de places serà limitat.

Quin cost té?

L’activitat Explora EPS forma part del programa MEET EPS, a través del qual diferents empreses i institucions financen projectes com el que presentem i possibiliten oferir-ho sense cap cost per als participants.