Tallers Try Engineering

Quin és l’objectiu d’aquests tallers?

Es tracta de tallers realitzats utilitzant materials molt simples i pensats per desenvolupar la creativitat i l’enginy dels estudiants. La majoria d’aquests tallers no tenen una solució única i, per tant, estan adaptats per a un gran espectre d’edats. Abans de realitzar el taller es fa una breu presentació de 15 minuts per explicar el tipus de feines associades a les enginyeries i les matemàtiques.

On es fan?

Aquests tallers els fan als centres de secundària els alumnes de l’Escola Politècnica Superior.

A qui s’adreça?

Aquests tallers els fan als centres de secundària els alumnes de l’Escola Politècnica Superior. Gràcies a un conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i la Universitat de les Illes Balears aquesta activitat es realitzarà també a Menorca.  Consultau aquest enllaç per més informació.

Quina durada tenen?

La durada dels tallers oscil•la entre dues hores i dues hores i mitja, inclosa una breu presentació de les sortides professionals lligades a les enginyeries, l’edificació i les matemàtiques.

Quins són els tallers disponibles?

Hi ha entre 10 i 15 tallers disponibles de cada tipus, la llista completa de tallers és:

  • Crea el teu propi braç robòtic Cada equip ha d’usar els materials proporcionats per dissenyar i construir un braç robotitzat que funcioni. Aquest ha de mesurar almenys 30 cm de longitud i ser capaç d’aixecar un tassó de plastic buit. Els equips d’estudiants han d’acordar un disseny per al braç robotitzat i identificar els materials que utilitzaran. Els estudiants hauran de dibuixar un esbós del seu disseny acordat abans de construir-ho. Els braços robotitzats resultants es provaran i revisaran segons el marge de moviment i satisfacció dels criteris donats.
  • Fes que el vent treballi per a tu Els equips d’estudiants dissenyen i construeixen un molí de vent operatiu usant productes de la vida quotidiana. Els molins de vent fets pels estudiants han de ser capaços de suportar el vent generat per un ventilador o assecador de cabell, funcionant a velocitat mitjana i situat a una distància de 61 cm, i a més girar per aixecar un objecte petit. Els estudiants avaluen l’eficàcia tant del seu propi molí de vent com la dels altres equips i presenten les seves troballes a la classe.
  • Conquista el castell Els equips d’estudiants construeixen una catapulta amb articles de la vida quotidiana. Després, proven les seves catapultes per determinar la major distància a la qual poden encertar a un objectiu utilitzant un gominola com a projectil.
  • Dissenya la teva casa més eficient Aquest taller permet veure com utilitzant l’orientació de l’edifici, el seu disseny arquitectònic i triant uns materials apropiats es pot, tant utilitzar l’energia del sol per donar calor, com mantenir els edificis frescos. Els equips d’estudiants construeixen cases solars passives amb materials diaris. Llavors proven les seves cases solars per determinar si regulen bé la temperatura.
  • Dissenya el cotxe més ràpid El taller es concentra en les proves en túnels de vent que els enginyers de moltes indústries usen per desenvolupar productes tals com a avions, automòbils i fins i tot edificis. Els equips d’estudiants construeixen el seu propi model d’automòbil usant productes de la vida quotidiana i proven el seu disseny en un túnel de vent.
  • Programa el teu joc La lliçó es concentra en com els enginyers informàtics i telemàtics dissenyen jocs de computadora i altres tipus de programari. Els equips d’estudiants treballen en conjunt per crear un senzill programa informàtic utilitzant programari gratuït disponible en diversos idiomes. Els equips avaluen els jocs desenvolupats pels altres i presenten les seves troballes a la classe.
  • Insect Wars! Des de fa milers d’anys els insectes lluiten entre ells en els nostres cultius. El insectes depredadors i paràsits s’alimenten d’altres insectes podent-hi controlar i tot les seves poblacions. Avui en dia l’agricultura fa servir aquest insectes depredadors i paràsits per controlar les plagues agrícoles que provoquen danys als cultius. Aquesta lluita biològica permet a més reduir l’ús d’insecticides que poden ser perjudicials per la salut i el medi ambient. En aquest taller podreu comprovar quina és la capacitat d’alimentació d’un insecte depredador, quines són les seves preses, com ho fan els paràsits per introduir-ne els ous a un altre insecte i com reconèixer tots aquest insectes que ens són tant beneficiosos.
  • Nou! Construeix el teu propi hotel d’insectesSaps de quins animals depèn la producció de la majoria de fruites i verdures que tenim cada dia damunt la taula? Idò sí, dels insectes pol·linitzadors! Hi ha gran quantitat d’insectes que són necessaris per a la pol·linització dels cultius, com per exemple les abelles; i a més n’hi ha d’altres que contribueixen a controlar plagues agrícoles i de jardineria. Al taller, cada equip ha d’usar els materials proporcionats per dissenyar i construir un “hotel d’insectes” (caixa niu) que pugui contribuir a donar refugi i lloc de cria a aquests insectes beneficiosos, tant pol·linitzadors com enemics naturals de plagues, vitals per la conservació dels cultius agrícoles, els jardins i el medi natural.

Com puc sol•licitar que es faci un taller al meu centre?

El formulari d’inscripció està disponible a: http://seras.uib.cat/formularis/tallers_eps