Com puc crear un espai de comunicació saludable a casa?

Temps aproximat de lectura: 2 minuts



Una comunicació saludable a casa fomenta la satisfacció personal i la confiança entre els membres de la família


La comunicació a la família és un aspecte clau que determinarà tant la relació entre els membres de la família com la satisfacció personal i confiança cap als altres i cap a un o una mateix o mateixa, i per això és essencial conèixer com establir un espai de comunicació positiu a casa perquè els nostres fills i filles se sentin segurs i segures de comunicar allò que necessitin i treure’n el millor de fer-ho. Algunes pautes per aconseguir-ho són:

  • Construir les relacions entre nosaltres i els nostres fills i filles en positiu: donar les pautes en positiu (p.ex: “no em parlis d’aquesta manera” vs. “m’agradaria que em parlessis educadament”), actuar com a exemple i estimular l’autoestima.
  • Valorar l’aprenentatge vicari o aprenentatge per imitació: allò que els nostres fills o filles veuen a casa és el que faran. S’han de compartir les normes i els valors a casa i han de ser complits per tots (p.ex: no té sentit dir-li al nostre fill o filla que no menteixi si nosaltres ho fem).
  • El clima emocional familiar és essencial, hem de crear un clima de seguretat on el nin o la nina se senti còmoda d’expressar els seus sentiments afectius. Hem de cuidar la proximitat, les abraçades i les expressions d’amor. S’ha de permetre, també, l’expressió de sentiments negatius, que pugui parlar d’ells i canalitzar la ira o la ràbia. Serà de vital importància en aquestes situacions recolzar-los i consolar-los, no censurar-los o aconsellar-los.
  • Crear un espai pel creixement personal: hem d’entendre que els nostres fills i filles no són còpies de nosaltres mateixos o mateixes, tenen dret a ser diferents, per la qual cosa hem d’evitar emetre gestos de desil·lusió o frustració cap a la seva persona, ja que són les accions que poden estar malament, no la persona en si.

Et proposem que posis en pràctica aquestes pautes a casa i ens contis com ha anat. Quines diferències has notat? Amb quines dificultats t’has trobat? T’escoltam!

Referències

Crespo, J. M. (2011). Bases para construir una comunicación positiva en la familia. Revista de investigación en educación9(2), 91-98.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *