De quina manera puc prevenir el bullying?

Temps aproximat de lectura: 2 minuts

A causa de la participació d’altres persones implicades (persones agressores i persones espectadores), el bullying (també conegut com assetjament escolar) és un fenomen que no es pot prevenir o erradicar només tenint en compte una part. És de vital importància la participació dels centres escolars i les institucions a l’hora de realitzar una bona prevenció del bullying. Així i tot, podem tenir en compte una sèrie de punts dins casa per tal de prevenir que el nostre fill o filla es trobi en una situació de bullying:

  • Respecte i empatia: el fet d’instaurar de manera correcta els valors de respectar a les altres persones i la capacitat de generar empatia cap als seus companys i companyes farà que, en cas de trobar-se en una situació on siguin víctimes de conductes inicials d’assetjament escolar, ho detectin i, d’aquesta manera, tendran la capacitat d’actuar al respecte.
  • Comunicació: construir un espai de seguretat i llibertat a l’hora d’expressar-se dins casa ajudarà als nostres fills i filles a poder transmetre el que senten i el que els hi està passant a dins l’aula. És important mantenir aquest espai obert durant tot el desenvolupament de l’infant i llavors dins l’adolescència, ja que, quan cessam la comunicació, difícilment la recuperarem més endavant en una situació en què sigui necessària.
  • Participació activa dins l’educació: conèixer les persones involucrades dins el seu àmbit escolar i social, i fomentar la participació en activitats que puguin ser del seu interès ajudarà molt en la construcció de l’autoconfiança i autoestima del nostre fill o filla (fet que disminueix la probabilitat de patir bullying).
  • Conèixer les etapes del desenvolupament: això farà que tenguem la informació necessària per saber quins són els elements que podran situar al nostre fill o filla en una situació de risc. D’aquesta manera, serà més senzill donar-li protecció i minimitzar aquest risc.

De quina manera creus que podries introduir aquestes pautes dins casa?

Referències:

Cid Romero, J., Esquivel Maza, A. H., Pérez López, J., i Reyes Canepa, V. M. (2019). Desarrollo de una aplicación para apoyar a padres o tutores a la detección de casos de bullying en niños de 8 a 12 años (Bachelor’s thesis).

Rodríguez, S. G. A., Echeverría, R. E., Alamilla, N. M. E., i Trujillo, C. D. C. (2018). Prevención de factores de riesgo en adolescentes: Intervención para padres y madres. Psicologia Escolar e Educacional22, 259-269.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *