Temps de lectura aproximat: 2 minuts

El rendiment escolar no es treballa únicament a l’escola, la família i com treballem nosaltres amb els nostres fills o filles s’ha demostrat que té molta importància en el seu èxit escolar. Diversos estudis han recalcat l’impacte que té allò que fa la família en el rendiment escolar dels nins i nines. Per aquest motiu, el nostre paper en la seva formació acadèmica és essencial. Algunes pautes per ajudar-los són:
- Escoltar allò que ens vulgui contar respecte a l’escola molt atentament i mostrar interès. D’aquesta forma es sentiran recolzades i recolzats en el procés i facilitarà que ens comuniquin quan estiguin passant per un mal moment acadèmicament o necessitin ajuda.
- Elaborar objectius diaris d’estudi, que siguin realistes i adequats al nivell de treball per a casa que tinguin. D’aquesta forma, el compliment d’aquests objectius augmentarà la seva motivació. Algunes pautes de cara a la formulació d’objectius són: elaborar objectius basats en les tasques del dia, escriure’ls a un full on es puguin esborrar a mesura que s’han fet i reforçar-los cada cop que acabin una tasca (p.ex: “ho has fet molt bé”, “pots estar molt content/a de l’esforç que has realitzat”), col·laborar amb ells i elles a treballar de forma constant per aprendre a mantenir una continuïtat.
- Fomentar les actituds de reconeixement i valoració dels èxits caps als nostres fills i filles, això els ajudarà a sentir-se més capaços i capaces a realitzar altres tasques al futur. No tenen per què ser elogis verbals, pot ser fer una activitat que els agradi. Algunes pautes per reconèixer els èxits: no donar-los la recompensa abans d’acabar la tasca ni molt més tard de la seva finalització, centrar-se més en reconèixer els èxits diaris i no tant les qualificacions finals i notes dels exàmens, tot i que no es compleixin els objectius, si s’ha esforçat, es pot continuar reforçant aquest esforç.
- Fomentar la independència i autonomia en l’estudi motivant que desenvolupin la seva estratègia d’estudi personal, augmentant la seva responsabilitat de cara a la consecució de les tasques (p. ex: “et deixaré que siguis tu qui decideix els horaris d’estudi, amb l’únic objectiu que al final del dia hagis complert tots els objectius de la llista”) i donar-li eines per facilitar l’estudi i l’aprenentatge (p.ex: llibres, diccionaris, calculadores, ordinadors,…).
Referències
Durán, A., et al.,(2004). MANUAL DIDÁCTICO para la ESCUELA de PADRES (5.a ed., Vol. 1). Fundación para el Estudio, Prevención y Asistencia a las Drogodependencias.
Romagnoli, C. & Cortese, I. (2015). ¿Cómo la familia influye en el aprendizaje y rendimiento escolar? Ficha
VALORAS actualizada de la 1a edición “Factores de la familia que afectan los rendimientos académicos” (2007). Disponible en Centro de Recursos VALORAS: www.valoras.uc.cl