Categories
Evolució de llenguatge

Una evolució cap a la simplicitat (?)

L’estudi de l’evolució del llenguatge és una àrea interdisciplinària en la qual col·laboren lingüistes, psicòlegs, biòlegs, primatòlegs, antropòlegs etc. Vegem-ne un exemple recent.

L’agost de 2022 Takeshi Nishimura i diversos col·laboradors publicaren a Science un treball molt interessant sobre l’evolució del tracte vocal. Els autors han estudiat els teixits del tracte vocal de molts de primats (fins a 25 gèneres, 43 espècies). Usaren la ressonància magnètica i la tomografia computada per a obtenir imatges dels teixits.

Espècies estudiades i imatges obtingudes pels investigadors. Llegenda (en anglès): vm= vocal mebrane; vf= vocal fold; vef= ventricular fold; vp= vocal process of the arythenoid cartilage; s= sulcus; ab= body of the arythenoid muscle; ta= thyroaritenoid muscle. Imatge adaptada de Nishimura et al. (2022).

Els resultats mostren una dada sorprenent i desconeguda fins ara: s’ha pogut comprovar que l’Homo sapiens és l’únic primat que ha perdut una membrana vocal, una de les membranes que vibren i participen de la producció de sons durant la fonació.

Ja se sabia des de feia temps que l’Homo sapiens era l’únic d’entre els grans simis que no tenia sacs aeris laringis, un òrgan connectat a la laringe que s’infla d’aire expirat, i que algunes espècies usen en la producció de sons.

Un exemplar de siamang (Symphalangus syndactylus) amb els sacs aeris laringis inflats.

Amb aquest treball de Nishimura i col·laboradors hem descobert que un altre element, aquestes membranes vocals, han desaparegut durant l’evolució de l’ésser humà.

Quan varen desaparèixer?

Quin dels nostres ancestres fou el darrer a desenvolupar aquests teixits?

Com són els sons que s’hi produeixen?

És realment un cas de pèrdua de complexitat, tal com argumenten els autors?

D’això i de més qüestions, en parlam a l’assignatura Evolució de les Llengües i del Llenguatge, del Màster Universitari en Competència Lingüística i Literària: Investigació i Ensenyament.

LLUÍS BARCELÓ

Professor de les assignatures Evolució de les Llengües i del Llenguatge i Teories Lingüístiques en l’Adquisició del Llenguatge i de les Llengües, al Màster en Competència Lingüística i Literària (UIB).

Referència:

Nishimura, T., Tokuda, I. T., Miyachi, S., Dunn, J. C., Herbst, C. T., Ishimura, K., … & Fitch, W. T. (2022). Evolutionary loss of complexity in human vocal anatomy as an adaptation for speech. Science377(6607), 760-763. DOI: 10.1126/science.abm1574