El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC) organitza el VIII Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «Configuració del model lingüístic de la CVMC», gràcies al suport de la Universitat de les Illes Balears i la Direcció General de Política Lingüística.
La consolidació d’un model lingüístic és necessària per establir un consens pel que fa a les directrius lingüístiques que han de seguir els comunicadors. La problemàtica (estretament lligada al dilecte propi) a l’hora de prendre decisions pel que fa a la tria d’un model lingüístic no és exclusiva de les Illes Balears, sinó compartida entre tots els territoris de parla catalana. Conèixer les resolucions lingüístiques a les quals han arribat altres territoris, en aquest cas la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, al País Valencià, ens permetrà arribar a solucions paral·leles pel que fa a les nostres tries lingüístiques.
Per tractar tot això hem volgut organitzar aquest seminari, a càrrec d’Adrià Castells. Es farà en línia, entre les 18:30 i les 20:00 h, el 9 de març de 2023. A més, a aquells que ho sol·licitin, se’ls facilitarà un certificat d’assistència.
Resum
L’objectiu d’aquest seminari és establir les bases sobre les quals es va pensar el model de llengua dels mitjans públics valencians, i alhora determinar si aquest model ha arribat a consolidar-se plenament. A més, presentarem alguns casos específics de l’estàndard valencià per a mostrar la necessitat que hi ha de trobar un model lingüístic prestigiat socialment i que s’identifique amb les expectatives dels parlants i del públic receptor. I observarem, finalment, quines són les dificultats més remarcables que hi ha hagut a l’hora d’implantar-lo.
Ponent
Adrià Castells Ferrando és llicenciat en Filologia Catalana i en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València. Ha sigut professor d’Estudis Catalans a la Universitat de Budapest -Eötvös Loránd Tudományegyetem-, i a la Universitat de Szeged -Szegedi Tudományegyetem-, les dues a Hongria, entre el 2001 i el 2003; i a la University of Manchester, al Regne Unit, entre el 2004 i el 2015, on ha impartit
docència sobre llengua i literatura catalanes, i comunicació i estudis culturals. A més, ha organitzat seminaris, tallers i ponències, i ha assessorat en matèria cultural en l’organització internacional d’activitats de promoció cultural i acadèmica.
En el camp acadèmic, també ha impartit classes de formació de professorat i de capacitació lingüística i professional a la Universitat CEU-Cardenal Herrera (València), i ha participat en molts cursos i tallers sobre noves metodologies i processos d’aprenentatge i ensenyament de llengües, sobretot pel que fa al català com a llengua estrangera. Com a assessor lingüístic, ha sigut tècnic lingüístic de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), i fa recerca en el camp dels mitjans audiovisuals i concretament sobre el model de llengua en la televisió valenciana. Actualment, és professor de l’EOI i professor associat al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València.
Pel que fa a la certificació lingüística oficial en valencià, ha sigut membre de la Comissió de Programes i Proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), que s’ha encarregat de preparar l’adaptació del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües a les noves proves de la JQCV. També ha sigut membre actiu en la formació de la CIEACOVA, l’ens certificador de les universitats valencianes. Ha format part de la Comissió de Programes i Proves i de la Comissió d’Avaluació. Igualment, ha organitzat i ha impartit nombrosos cursos i jornades de formació per als examinadors i avaluadors de les proves de certificació lingüística de les universitats valencianes.
Inscripció
Per poder fer un seguiment de la participació, emplenau el formulari d’inscripció següent: https://forms.gle/KHku7ueGvbZQ4pMU6
També hi podeu accedir escanejant el següent codi QR:
Podeu fer qualsevol consulta enviant un missatge a la nostra adreça de correu electrònic: galmic@uib.cat
Cartell
Vídeo
Si no vau poder assistir al seminari, podeu visualitzar-lo aquí.