XIV Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «La llengua col·loquial dels mitjans audiovisuals»

El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC) organitza el XIV Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «La llengua col·loquial dels mitjans audiovisuals», gràcies al suport de la Universitat de les Illes Balears i de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

La parla dels mitjans de comunicació no es fonamenta tan sols en la llengua estàndard, sinó que cada situació comunicativa requereix un registre lingüístic diferent. Per aconseguir versemblança i proximitat amb el receptor, per exemple, es necessita l’ús del llenguatge col·loquial. Sovint s’ha considerat que quan utilitzam aquest registre, gairebé tot és adequat, però no és així, i encara menys si qui l’utilitzen són els mitjans.

En aquest seminari, Mònica Montserrat Grau ens parlarà del col·loquial mediatitzat i les diferències que presenta amb altres formes del llenguatge col·loquial. El seminari es farà en línia el 29 de febrer de 2024, de 18:30 a 20:00 h. A més, a aquells que ho sol·licitin se’ls facilitarà un certificat d’assistència. Aquest cop el seminari no s’enregistrarà.

Resum

Els diferents suports audiovisuals, els nous formats de programes i espais, la varietat de propòsits comunicatius i la tipologia de receptors demanen models lingüístics que s’hi adeqüin. En aquest sentit, en el seminari s’abordarà la necessitat del concepte anomenat col·loquial mediatitzat com a registre lingüístic propi d’alguns productes
audiovisuals. Es definirà i es caracteritzarà, doncs, la llengua col·loquial que sentim en els mitjans audiovisuals i es destacaran tant els paral·lelismes com les divergències que presenta respecte del col·loquial «real».

Ponent

Mònica Montserrat Grau és filòloga i imparteix classes com a professora associada a la Universitat Rovira i Virgili (URV). A més, cocoordina el Postgrau de Correcció i Assessorament Lingüístic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i hi imparteix l’assignatura Col·loquial Mediatitzat. A banda d’això, treballa com a traductora i correctora autònoma per a algunes editorials i ha publicat diversos treballs relacionats amb la llengua en els mitjans de comunicació. Cal destacar que és coautora, juntament amb David Paloma, entre d’altres, de l’article «La variació geogràfica en les sèries de televisió en català. Dos conceptes nous: variació autodiatòpica i variació alterdiatòpica».

Inscripció

Per poder fer un seguiment de la participació, emplenau el formulari d’inscripció següent:

https://forms.gle/Beqv8x3irM6yFGCZ8

També hi podeu accedir escanejant el següent codi QR:

Podeu fer qualsevol consulta enviant un missatge a la nostra adreça de correu electrònic: galmic@uib.cat

Cartell

Deixa un comentari