El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC) organitza el XV Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «Normativa i inseguretat lingüística», gràcies al suport de la Universitat de les Illes Balears i de l’Institut d’Estudis Baleàrics.
Molts s’han malacostumat a les sentències apocalíptiques sobre el futur de la nostra llengua, que desanimen i fan que el català es percebi com una eina sense futur ni esperança. Fruit de la subordinació i submissió lingüística, molts catalanoparlants es troben mancats d’autoestima, d’autoconfiança i carregats d’inseguretat respecte de la intuïció lingüística. Els mitjans han entronitzat durant anys el català estàndard i això ha fet que es perdi la riquesa de la variació lingüística. Com que s’ha difós sempre la part més formal i la correcció de la llengua, molts parlants han adoptat un model lingüístic poc natural. Cal prendre consciència d’aquesta situació i tractar de revertir-la.
En aquest seminari, Míriam Martín Lloret ens parlarà de la inseguretat lingüística dels parlants envers la normativa i com aquesta inseguretat afecta la llengua dels mitjans de comunicació i la configuració del model de llengua estàndard. El seminari es farà en línia el 21 de març de 2024, de 18:30 a 20:00 h. A més, a aquells que ho sol·licitin se’ls facilitarà un certificat d’assistència.
Resum
La nostra llengua evoluciona i ha de servir en tots els àmbits, en totes les variants dialectals i en tots els registres. En aquest seminari parlarem de les inseguretats lingüístiques com a parlants respecte de la normativa i de com afecta aquesta inseguretat, de retruc, en la llengua dels mitjans de comunicació i en el model de llengua estàndard. Ni ens interessa una llengua de laboratori ni tampoc una llengua empobrida que cada cop calqui més estructures del castellà. Els mitjans, l’escola i el món acadèmic també hi han de posar remei i no ensenyar només la cara formal i normativa. Necessitem menys prescripció, més autoestima i desacomplexar-nos d’aquest desdeny de “no saber parlar català” amb correcció com a nadius que som.
Ponent

Míriam Martín Lloret és filòloga i assessora de llengua. És autora dels llibres Teràpia lingüística, Curset. Mètode de català per a tothom i coautora tant de Molt a favor: 57 propostes i un pacte per la llengua com de Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou. Com a divulgadora lingüística, ha col·laborat en programes de TV3 com ara Zona Franca i Planta Baixa, així com a Catalunya Ràdio i RAC1.
Inscripció
Per poder fer un seguiment de la participació, emplenau el formulari d’inscripció següent:
https://forms.gle/R1KJqSZow7kLXERb7
També hi podeu accedir escanejant el següent codi QR:

Podeu fer qualsevol consulta enviant un missatge a la nostra adreça de correu electrònic: galmic@uib.cat
Cartell
