XXI Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «Comunicar de manera clara: el llenguatge planer, una eina essencial als mitjans»

El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC) organitza el XXI Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «Comunicar de manera clara: el llenguatge planer, una eina essencial als mitjans», gràcies al suport de la Universitat de les Illes Balears i de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Els mitjans de comunicació tenen el repte d’informar els lectors fent ús d’un llenguatge accessible i al mateix temps rigorós. Fer servir un to culte i seriós no implica emprar un llenguatge entortolligat i barroc, com ens explicarà en aquest seminari Ona Domènech Bagaria, sinó un llenguatge planer que s’adapti al registre formal.

El seminari es farà en línia el 20 de març de 2025, de 18:30 a 20:00 h. A més, es facilitarà un certificat d’assistència a les persones que ho sol·licitin.

Resum

El moviment per al llenguatge planer (Plain English Movement) va néixer a les darreres dècades del segle passat com una reivindicació ciutadana per aconseguir que les comunicacions d’interès generals, emeses tant per organismes públics com privats, fossin comprensibles. Al costat, però, d’aquesta denominació, en trobem d’altres, com lectura fàcilllenguatge entenedor o comunicació clara, que fan referència a conceptes que, malgrat ser similars al de llenguatge planer, no són exactament el mateix i presenten certes particularitats. 

D’altra banda, els mitjans de comunicació han mantingut històricament un compromís amb la claredat i la concisió en l’estil informatiu. Aquesta voluntat es manifesta, per exemple, en l’ús de l’anomenada regla de les cinc W—Who?, What?, When?, Where? i Why?—, que estructura la informació de manera precisa i efectiva per garantir-ne la comprensió immediata.

En un entorn comunicatiu dominat per la immediatesa i la sobreabundància d’informació, la intersecció entre el llenguatge planer i l’estil periodístic esdevé més rellevant que mai. Els professionals dels mitjans es troben davant del repte de transmetre missatges que siguin alhora rigorosos i accessibles, especialment en àmbits amb terminologia tècnica o en contextos en què la desinformació i la complexitat poden dificultar la comprensió dels fets.

Quina relació podem establir entre els moviments per al llenguatge planer i l’estil informatiu propi dels mitjans de comunicació? En l’actual societat de les tecnologies de la informació, podem dir que aquesta relació és més intensa i necessària que abans? En aquest seminari mirarem de donar resposta a preguntes com aquesta, després d’aclarir els conceptes fonamentals relacionats amb el llenguatge planer i la comunicació clara.

Ponent

Ona Domènech Bagaria és professora agregada dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i investigadora del grup IULATERM de l’Institut de Lingüística Aplicada (IULA) de la Universitat Pompeu Fabra. Té una àmplia experiència en el camp de l’assessorament lingüístic en llengua catalana (com a correctora i traductora), així com en la docència i la recerca en els àmbits de la traducció jurídica, els llenguatges especialitzats, la terminologia i la neologia. Ha participat en diversos projectes d’investigació en el marc de la comunicació en l’àmbit mèdic, i actualment lidera un projecte de recerca sobre llenguatge planer i comunicació clara en la Generalitat de Catalunya. 

Inscripció

Per poder fer un seguiment de la participació, emplenau el formulari d’inscripció següent:

https://forms.gle/84TyNQGHPuHJ8dfo9

També hi podeu accedir escanejant el següent codi QR:

Podeu fer qualsevol consulta enviant un missatge a la nostra adreça de correu electrònic: galmic@uib.cat

Cartell

Deixa un comentari