Els termes astronòmics i les majúscules

En principi, s’escriuen en majúscula els noms d’astres en general; en els casos en què la denominació inclou el nom genèric de l’astre, aquest va en minúscula. En contextos astronòmics, Lluna, Sol i Terra s’escriuen amb majúscula, atès que ens referim a aquests elements com a noms designatius i propis. En canvi, utilitzam la minúscula en contextos no astronòmics, quan s’usa en sentit genèric i metafòric o quan s’esmenten les fases de lluna o els eclipsis.

Variació geogràfica: baleàric, eivissenc, formenterenc, mallorquí, i menorquí
Variació funcional: ús general
Etiquetes prescriptives: ús general
Categories: lèxic

Avui parlarem de majúscules astronòmiques. És freqüent dubtar a l’hora d’escriure el nom d’un astre en majúscula o minúscula, ja que sovint la decisió depèn del context. En principi, s’escriuen en majúscula els noms d’astres en general, com asteroides, galàxies, planetes, satèl·lits, estels o estrelles, cometes, constel·lacions, etc. En els casos en què la denominació inclou el nom genèric de l’astre, aquest nom genèric va amb minúscula inicial: el cometa Halley, l’estel Polar, la nebulosa del Cranc, la galàxia Andròmeda, la rotació de la Terra, l’òrbita de Júpiter, el planeta Saturn, la constel·lació d’Orió o la massa de la Lluna.

Això sí, escrivim Via Làctia amb dues majúscules, ja que via no és un nom genèric d’astre, sinó que forma part del nom propi d’aquesta galàxia. En canvi, els conceptes com sistema solar, cosmos o cinturó d’asteroides, encara que es refereixen a agrupacions úniques d’astres, s’escriuen en minúscula. Pel que fa al terme univers, s’escriu en majúscula en sentit astronòmic (l’expansió de l’Univers), però en minúscula en sentit figurat (l’univers artístic).

En contextos astronòmics, Lluna, Sol i Terra s’escriuen amb majúscula, atès que ens referim a aquests elements com a noms designatius i propis, és a dir, quan ens referim al planeta, al satèl·lit concret que orbita la Terra i a l’astre concret que ens il·lumina. En canvi, utilitzam la minúscula en contextos no astronòmics, quan s’usa en sentit genèric i metafòric o quan s’esmenten les fases de lluna o els eclipsis.

La NASA enviarà una nova nau a la Lluna.
Tres de cada deu espanyols no saben que la Terra gira al voltant del Sol.
Aquí podem veure unes imatges de l’espectacular sortida del sol a Palma i de la posta de sol a Alcúdia.
Aquesta setmana farà sol tots els dies i pujaran les temperatures.
És necessari emprar protecció solar si pensau prendre el sol a la platja.
T’explicam quin serà el millor moment per veure la lluna plena al mes de juny.
Els jugadors estaven a la lluna de València i per això han perdut el partit.
No hi haurà coalició perquè el partit minoritari demanava la lluna.  

Bibliografia de referència:

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (2006). ésAdir. Barcelona: Corporació Catalana de
Mitjans Audiovisuals [En línia].

Bibliografia complementària:

Societat Catalana de Biologia (2021). «Els termes astronòmics i les majúscules». Què cal saber?, 204 [En línia].