Benvinguts

Aquesta és la plana en la que es presenta la història de vida d’en José Luís Nadal. José Luís va néixer a Palma de Mallorca fa 65 anys, va jugar en el R.C.D. Mallorca als anys 70 i principis dels 80 del segle anterior. Després va jugar un temps amb altres equips de categories inferiors, fins que finalment va penjar les botes. En aquell moment ja s’havia casat amb na Juana María, a la que coneixia des de l’adolescència i la joventut. Va canviar de professió i es va dedicar a fer de comercial per l’hoteleria, en el ram de l’alimentació. Es desplaçava per tota l’illa i coneixia tots els hotels de memòria. Quan tenia 50 anys la memòria li va començar a fallar, i es perdia al buscar els hotels que ja coneixia perfectament. També va començar a agafar les rotondes en direcció contrària, així com alguns carrers. Na Juana María es va començar a preocupar, ja que ell tampoc recordava moltes de les converses que ells dos mantenien. Al principi el metge de família li va diagnosticar una depressió, la qual poc a poc es va convertir en un Alzheimer.

Aquí es conta l’història de vida d’aquesta parella, i es fa a través d’una narració fotogràfica i també d’un vídeo documental. La finalitat és cridar l’atenció sobre un fet que sovint és invisible, ja que la societat s’estima més mirar en altra direcció i no veure coses que fan mal i produeixen dolor a l’observador. L’Alzheimer és una malaltia devastadora per a qui la pateix, però també per a les persones cuidadores, que solen ser els familiars més propers, els quals queden atrapats en unes circumstàncies vitals que s’haguessin estimat més no conèixer, i que condicionen molt la seva pròpia vida de forma doble: pel dolor i la pèrdua de la identitat de la persona que estimen, i per la pèrdua de la seva llibertat personal que queda limitada per l’atenció que ha de dedicar al seu ser estimat.


Narració fotogràfica

Sempre al teu costat

Documental

Es recomana fer click sobre el títol i s’obrira una finestra gran a on es veurà millor. Si es vol veure amb subtítols en castellà fer click sobre “CC” a baix a la dreta de la pantalla.


Sobre l’autor

Pep Pérez Castelló és professor titular de Psicologia Evolutiva i de l’Educació a la Universitat de les Illes Balears. També és membre de l’Observatori de les Persones Majors de Mallorca (Institut Mallorquí d’Afers Socials).

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

4 pensaments a “Benvinguts

 1. Moltes gràcies per aquesta obra. El meu pare també te aquesta malaltia i ho estic passant malament ….ara està a una residència. La memòria va començar a fallar quan tenia 84 o 85 anys….ara ja 92 quasi 93. Te un grau 3 i un nivell 84, la darrera visita que l’hi varen fer. Es molt trist veure com van perdent per dies el que varen ser, memòria, moviments, bones costums etc. Una pena molt gran.

 2. Moltes gràcies Juana Maria pel teu comentari. Tens raó és una pena molt gran, ho sé per experiència. Però et queden, a la teva memòria, els moments anteriors, i també el fet d’acompanyar-ho ara, com ell et va acompanyar quan eres un infant.
  Ànims.

 3. Efectivament, l’Alzhèimer és una malaltia dura i complicada. Ho és per la persona malalta, evidentment, però ho és -i molt- pels que l’envolten, especialment pels cuidadors i cuidadores. Per això existeixen Associacions de Familiars de Malalatrs d’Alzheimer com la nostra, l’AFa Baix Llobregat.
  Afortunadament, avui en dia no és una malaltia tan desconeguda com fa 20 anys enrere, quan la indefensió dels afectats era gairebé total, però això no en resta duresa ni ens deixa sense camí per recórrer en la lluita contra aquesta infermetat.
  Moltes gràcies Pep, per donar-nos a conèixer aquest documental.
  sort i salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*