
Josep-Anton Fernàndez
https://uoc.academia.edu/JosepAntonFernandez
Doctor en Llengües Modernes (literatura catalana) per la Universitat de Cambridge (1996) i llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (1987). Actualment és professor agregat als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, on és director del grau de Llengua i Literatura Catalanes i professor del màster d’Humanitats. És membre del grup de recerca LiCMES (Literatura Catalana, Món Editorial i Societat).
Entre 2015 i 2018 va ser director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, on era responsable de Xarxa Llull, la xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior. Fins al 2006 va ser senior lecturer in Catalan a Queen Mary, University of London, on va fundar i dirigir el Centre for Catalan Studies.
És especialista en literatura i cultura catalanes dels segles XX i XXI, i en estudis de gènere i sexualitat. Està especialment interessat en els processos de construcció de les subjectivitats i en com discursos teòrics com la psicoanàlisi, el feminisme, la teoria dels afectes i la teoria queer ens ajuden a explicar aquests processos i explorar-los en la producció cultural. Ha publicat nombrosos assaigs sobre literatura i cultura contemporànies, cinema i televisió; entre altres autors, ha publicat sobre Mercè Rodoreda, Terenci Moix, Biel Mesquida, Montserrat Roig, Blai Bonet, Maria-Mercè Marçal, Jaume Vicens Vives i Najat El Hachmi. Actualment està preparant un llibre col·lectiu sobre representacions de la immigració en la literatura catalana contemporània (contracte amb University of Wales Press). Prepara també un llibre sobre qüestions de subjectivitat en la poesia catalana contemporània.
És autor dels llibres El malestar en la cultura catalana: La cultura de la normalització 1976-1999 (2008) i Another Country: Sexuality and National Identity in Catalan Gay Fiction (2000); és editor d’El gai saber: Introducció als estudis gais i lèsbics (2000) i co-editor de Calçasses, gallines i maricons: Homes contra la masculinitat hegemònica (amb Adrià Chavarria, 2004), de Funcions del passat en la cultura catalana contemporània: Institucionalització, representacions i identitat (amb Jaume Subirana, 2015) i de Narratives of Violence (amb Teresa Iribarren i Roger Canadell).
Com ha poeta, ha publicat L’animal que parla (Edicions 62, 2021), amb què va guanyar el premi de poesia Ausiàs March de Gandia 2020.