Equip investigador: Margalida Pons (IP), Xavier Barceló, Enric Bou, Eva Bru, Dominic Keown, Joan Mas, Elisenda Marcer, Mercè Picornell, Pere Rosselló, Montserrat Roser
Propòsit:
El propòsit d’aquest projecte és estudiar l’emergència de nous subjectes en la creació catalana (literària i plàstico-textual) contemporània, amb especial atenció a les pràctiques experimentals. La qüestió complexa del subjecte ha aparegut repetidament en les investigacions del nostre equip: per exemple, en el marc de l’estudi del textualisme (projecte HUM2006-06108FILO) exploràrem el concepte de mort de l’autor; en l’anàlisi de la poesia dels anys setanta ençà (projectes MCI FFI2009-07086 i FFI2012-34722) vam abordar l’especificitat de l’enunciació en pràctiques performatives com accions i recitals poètics.
La noció de subjecte —que, partint del ‘cogito’ cartesià, s’afiança en la Il·lustració, es clivella amb Freud i es converteix en lingüística en Lacan— remet a d’altres d’índole diversa (subjectivació, identitat, posthumanitat) que ens interessa abordar de manera conjunta. Les últimes dècades han assistit a una rehabilitació del subjecte en diferents aspectes que s’entrellacen: el denominat “retorn de l’autor” (S. Burke, A. Compagnon); la visibilització de subjectivitats que tenien vedat el discurs i que són objecte d’anàlisi per part de les teories de la subalternitat, dels estudis de gènere, dels estudis de la discapacitat i de pensadors com Rancière; la indagació sobre els límits de l’humà que han plantejat diversos camps disciplinaris (teories del posthumà, Animal Studies). Des d’aquest punt de vista ens interessa estudiar, entre altres, qüestions com les següents:
- l’evolució del concepte d’autoria (i.e. els autoretrats videopoètics d’Ester Xargay)
- el subjecte social i polític sorgit de la poesia de moviments socials com el 15M
- les relacions subjecte/objecte i humanitat /no humanitat (i.e. la poètica objectual de Francesc Torres, l’animalitat en les poètiques de Miquel de Palol o Fina Miralles, la poesia científica d’Àngel Terron)
- el subjecte diasporic en la ficció que s’ocupa de moviments migratoris
- l’aplicació de les teories de l’afecte a l’estudi dels creadors contemporanis ( i.e. l’autopunició o el vincle entre franquisme, censura i repressió emocional en autors com Blai Bonet).
Activitats vinculades al projecte:
- Octubre 2019: Seminari ‘Subjecte, gènere i emoció’
- Desembre 2018: participació al Congresso Internacional Palavra-Imagem amb la ponència “La iconicitat com a forma de resistència i subjectivació” (Margalida Pons)
- Novembre 2018: participació al congrés de l’Anglo-Catalan Society a Bristol amb la comunicació “Poesia i intenció des d’una teoria no expressiva de les arts” (Margalida Pons)
- Octubre 2018: participació en l’organització del congrés The Humanities and the Challenges of the New Europe (SELICUP 2018)
- Setembre 2018: Seminari ‘Idees del subjecte’
- Juliol 2017: Congrés internacional ‘Limits and Extensions of the Subject / Límits i extensions del subjecte‘
- Juliol 2017: Curs Giravolta poètica
- Març 2017: Seminari ‘Ester Xargay, videocreació i indisciplina‘
- Novembre 2016: Seminari ‘Versions del subjecte: una mirada pluridisciplinària’(Programa)
- Juliol 2016: Workshop d’estudiants de postgrau en Estudis Literaris i Culturals (Programa)
- Abril 2016: Seminari ‘Com un tigre en construcció: Blai Bonet, lectures i indagacions’ (Programa)
Publicacions vinculades al projecte:
- 2019. Publicació del volum Lletres de Carles Hac Mor, imatges d’un iconoclasta, Margalida Pons (ed.) (Girona: Documenta Universitaria, 2019).
- 2019. Monogràfic “Limits and Extensions of the Subject in Contemporary Iberian Culture”, coordinat per Margalida Pons (Journal of Catalan Studies, 21 [2019]).
- 2018. Dossier “Experimentación poética y contracultural en contextos dictatoriales ibéricos y latinoamericanos (1960-1990)”, coordinat per Victòria Parra i Mercè Picornell (revista Kamchatka, 12).
- 2017. Monogràfic ‘Poesia experimental i dinamicitat del camp literari’, coordinat per Mercè Picornell i Margalida Pons (Journal of Iberian and Latin American Studies, 23:1 [2017])
- 2017. Article “Continuities of Being: Animals, Bodies, things, and New Aliens in Fina Miralles’ Conceptual Work“, Margalida Pons.
Finançament: